1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Abiks lastevanematele! Mida jälgida kindlustamise juures enne kooliaasta algust?
Abiks lastevanematele! Mida jälgida kindlustamise juures enne kooliaasta algust?

Abiks lastevanematele! Mida jälgida kindlustamise juures enne kooliaasta algust?

Kooliaasta alguses kerkib paljude lastevanemate jaoks küsimus, kuidas tagada, et lastele muretsetud esemed nagu uued telefonid, jalgrattad ja ka laste enda tervis oleks noorte aktiivse eluviisi kõrval ka piisavalt kaitstud. Milliste kahjude ja õnnetuste vastu üldse saab ennast ja oma lapsi kindlustada?

Kooli algus muudab enamasti terve pere elurütmi, aga just koolilaste endi jaoks tähendab see näiteks uusi rutiine, uut trenni, mobiiltelefoni, jalgratast, sõpradega väljas käimist jne. Kogu selle käigus on tavaline, et kaduma lähevad nii mõnedki telefonid, võtmekimbud või satub sõiduhoos jalgratas naabri autot tabama. „Paljude lastega toimuvate juhtumite vastu annab ennast ka kindlustada, kuid kindlasti tasub põhjalikult läbi mõelda, millised on teie perega seotud reaalsed ohud ja milline kindlustus aitab millises olukorras,“ selgitas Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt.

„Esmalt tuleb muidugi alati tutvuda kindlustusseltside tingimustega, sest need võivad erinevates punktides erineda,“ märkis Kivirüüt, lisades, et üldjoontes on need siiski sarnased.

Mobiiltelefon ja muud nutiseadmed

Laste käes kipuvad telefonid tihedamalt purunema või lihtsalt kaduma minema. Siinkohal on oluline meeles pidada, et kindlustused hüvitavad küll purunenud telefone, kuid lihtsalt kadumist või vargust kindlustuslepingud enamasti ei kata.

„Nutiseadmete kindlustus käib koduse vara kindlustuse alla ning sellega on kaetud õnnetused, mis juhtuvad näiteks pere sülearvutite või tahvelarvutitega. Mobiiltelefoni kindlustus on samuti kodukindlustuse all, aga kuna mobiilidega toimub palju õnnetusi, siis ei kuulu see automaatselt koduse vara kindlustuse sisse ning tuleb eraldi juurde osta,“ selgitas Alver Kivirüüt.

Salva varakindlustuse osakonna juhataja rõhutas, et kindlasti tuleks meeles pidada ka omavastutuse suurust ja läbi mõelda, kui madal või kõrge see olema peaks. „Omavastutus on see osa kahjusummast, mis klient peab õnnetuse puhul ise tasuma. Kui näiteks lapse mobiili hind on 150 eurot ja omavastutuse tase on 200 eurot, siis sellisel juhul jääb kahju alla omavastutuse ning kindlustusvõtja enda kanda. Kui telefoni hind on aga 500 eurot, siis igal juhul tasub kindlustus ennast ära,“ selgitas Kivirüüt.

Jalgrattad, võtmed ja muu vara

Suure osa enda ja laste esemetest saab kindlustada koduse vara kindlustuse abil, kuid taas tuleb jälgida, et väljaspool kodu toimuvate juhtumite puhuks oleks olemas täiendav kindlustuskaitse, mis korvab varakahjud väljaspool kindlustuskohta ehk kodu. Kindlustuskaitse alla kuuluvad näiteks jalg- ja tõukerattad, prillid, lapsevankrid või näiteks juhtumid, kui laps sõidab rattaga kooli või poodi ning see seal ära varastatakse.

Võimalus on jalgrattale eraldi osta ka Salva jalgrattakindlustus, mis on nagu kaskokindlustus ning katab kõik enamlevinud kahjud, mis jalgrattaga juhtuda võivad, alates kukkumisel saadud kahjustustest kuni varguseni.

Kivirüüt lisas, et koduse vara kindlustuse alla käivad ka koduvõtmed, mida lapsed kipuvad tihedamalt ära kaotama. „Põhjus on selles, et võtmete kaotamisel tuleks tegelikult alati välja vahetada ka koduukse lukk, sest kunagi ei tea, kelle kätte võtmed võisid sattuda. Korralikud lukud maksavad ka omajagu ja siin ongi abiks kindlustus,“ selgitas Kivirüüt.

Kui laps kahjustab kellegi teise vara?

Kolmandatele osapooltele tekitatud kahjud käivad kodu vastutuskindlustuse alla, kuid tuleb jälgida, et lepingule oleks juurde ostetud laste poolt põhjustatud kahjude täiendav kaitse. Näiteks juhul, kui laps kriibib jalgrattaga sõites naabri või sõbra lapsevanema autot või lõhub ära klassikaaslase arvuti või muu nutiseadme, siis korvab kahjustuste taastamise kodu vastutuskindlustus, kui lepingule on juurde ostetud lisakaitse.

Kui õnnetuse tõttu saab trauma ka laps ise, siis kuulub see juba õnnetusjuhtumikindlustuse alla.

Vigastused ja õnnetused

Kooliaja ning trennide hooaja algusega toimub tavapäraselt muutus ka laste ja noorte vigastuste iseloomus ning tiheduses. Algavad trennid, kehalise kasvatuse tunnid, hoogsad vahetunni ning sellega seoses tihenevad hüppeliselt traumad, mis on saadud näiteks erinevate pallimängude ja rühmatreeningute käigus. Õnnetusjuhtumikindlustus aitab siinjuures tagada ka seda, et vigastada saanud lapsega töölt eemale jäämise tõttu ei tekiks auku pere eelarvesse.

Traumade puhul maksab Salva valuraha hüvitist, aga kui õnnetuse tagajärjel tekib püsiv vigastus või tervisehäire, siis lisandub veel püsiva puude hüvitis. Kui laps satub õnnetuse tagajärjel haiglasse, hüvitab ravikulud küll haigekassa, kuid paranemiseks vaja mineva tasulise arstiabi või taastusravikulud katab õnnetusjuhtumikindlustus.

Reisil tekkinud ootamatu haigestumise või õnnetusjuhtumiga seotud kulude hüvitamiseks tuleb võtta reisikindlustus.

Head Uudised GoodNews