1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 6 nõuannet, mille abil kodused filmiõhtud tõeliseks elamuseks muuta
6 nõuannet, mille abil kodused filmiõhtud tõeliseks elamuseks muuta

6 nõuannet, mille abil kodused filmiõhtud tõeliseks elamuseks muuta

Kuigi filmivaatamine kinolinal pakub suurt elamust, saab kavalaid võtteid rakendades ka elutoast luua filmioaasi linateoste nautimiseks.

Kodune minikino ei tähenda ilmtingimata tipptasemel tehnika soetamist, ühtlasi aitab see piletiraha säästa ja võimaldab filmi nautida just siis, kui selleks võimalus või tahtmine tekib. LG telerieksperdid reastasid mõned kavalad ideed, mis aitavad muuta koduse televiisori vaatamise eriliseks elamuseks.

Liiguta mööblit vastavalt ekraanile

Hea vaade ekraanile muudab filmivaatamise palju nauditavamaks. Vaata, et toolid ja diivan oleksid telerist õigel kaugusel. Madala resolutsiooniga telerite puhul muutub pildikvaliteet suurel ekraanil kehvemaks, eriti kui vaatamiskaugus on väike. Liialt lähedal istudes väsivad ka silmad kiiresti ning kaugelt vaadates võivad paljud olulised detailid jääda märkamata ning tähelepanu seetõttu kiiresti hajuda. 32-tollise teleri puhul võiks vaatamiskaugus olla kuni 1,5 m ning 47-tollise ekraani puhul peaks toolid paigutada kuni 2,5 m kaugusele.

Kustuta tuled

Pimedas toas televiisori vaatamine on parim võimalus imiteerida kinosaali kogemust kodustes tingimustes. Õhtul kustuta tuled ning päeval filmi nautimiseks tõmba ette pimendavad kardinad. Pime ruum võimaldab silmadel paremini ekraanil toimuvale keskenduda ja vähendab tähelepanu hajumist. Ühtlasi on tõestatud, et õudusfilm mõjub hirmsamalt just pimedas toas ja romantiline komöödia jällegi naljakamalt. LG värskest uuringust selgub, et lausa 58% eestlastest* naudib televiisori vaatamist pimedas või hämaras toas.

Eemalda segajad

Kindlasti oled kinos kogenud olukorda, kus kaasvaataja pole telefoni hääletuks pannud ning pidevalt tilisev ja valgust helendav ekraan pimedas ruumis tõeliselt häirivaks osutunud. Ka kodus tuleks telefon hääletuks panna. Kui oled sõbrad filmielamust nautima kutsunud, siis lase igal inimesel enne seansi algust telefonid karpi panna ning jäta need ühes sellega teise tuppa. Need, kes peavad ilmtingimata telefoni vaatama, peavad selleks filmitoast väljuma.

Muuda filmiõhtud traditsiooniks

Lepi pere või sõpradega kokku üks kindel päev nädalas või kuus, mil kindlasti koduse kinoelamuse korraldate. Valige film juba varakult, nii ei pea kulutama väärtuslikku aega treilerite vaatamisele ning filmi valimisele. Kui valik osutub siiski keeruliseks, kirjutage mitme filmi nimed paberile ja loosige vaadatav film vahetult enne filmiõhtu algust.

Anna filmidele hindeid

Seltskonnaga filmiõhtute korraldamine on lõõgastav ettevõtmine, kuid asjasse põnevuse toomiseks hakake filme hindama. Iga filmisõber võib seda teha iseseivalt või panete üheskoos vaadatud filmile keskmise hinde ja mõned märksõnad juurde. Nii saate näiteks aasta möödudes meenutada, mis filme vaatasite, mis meeldis ja mis mitte. Kuna inimestel on fenomenaalne oskus asju unustada, aitab märkmete tegemine ja filmile hinnete andmine hiljem vaadatud filme paremini meenutada. Teine võimalus filmipäeviku pidamiseks on Letterboxd.com lehega liitumine.

Ekraani valik

Kui ühes minikino loomisega on plaanis soetada ka uus teler, siis tasub juba enne poodi minemist pisut eeltööd teha. Paljud inimesed eelistavad LED-tehnoloogiat selle hea hinna ja kvaliteedi suhte pärast. Uudne OLED-tehnoloogia pakub aga erksamaid värve ja kuna antud ekraanil puudub taustvalgustus, siis kuvab see ka sügavamaid musti toone ning saavutab võrreldes tavaliste LCD-ekraanidega hämaras ruumis suurema kontrastsuse. Kui aga tahad lausa terve garaaži või mõne suurema ruumi majast kodukinoks muuta, siis tasuks mõelda projektorile.

* Uuring viidi läbi 2018. märtsis ning selles osales 700 inimest vanuses 18-74.

Head Uudised GoodNews