1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 5 soovitust, mis võiks olla puhkaja hädavajalikus apteegikotis
5 soovitust, mis võiks olla puhkaja hädavajalikus apteegikotis

5 soovitust, mis võiks olla puhkaja hädavajalikus apteegikotis

Foto: Pixabay

Suvi on veel täies hoos ning kestev soojus ja rannailmad kihutavad inimesi üha rohkem puhkusele või ka mõnepäevastele väljasõitudele. Sõltumata, kas tegemist on nädalavahetuse väljasõiduga Peipsi veerde või mõne nädala pikkuse rannapuhkusega Lõuna-Euroopas, on oluline kaasa võtta vajalikud ravimid. Magistrali Euroapteegi juhataja Toomas Talving annab soovitusi, mida kindlasti reisile kaasa oleks vaja võtta, et ennetada ja leevendada võimalikke terviseprobleeme.

Valu ja palaviku leevendaja

Esmane ja väga vajalik on kaasa võtta valuvaigistid ning palavikualandajad. Sõltumata reisi eesmärgist või kestvusest, võib puhkajat tabada kas ootamatu peavalu, jala nihestus või haigestumine, mille esmaseks leevenduseks nii valu kui ka palaviku vastu aitab kõigile teadaolev ibuprofeen kui ka paratsetamool. Pere väiksematele on need ravimid saadaval erinevate siirupite või ka küünaldena, mistõttu tuleks sobiva annuse ja ravimi osas enne ostu nõu pidada apteekriga.

Esmane ja väga vajalik on kaasa võtta valuvaigistid ning palavikualandajad.

Seedimise korrashoidmine

Harjumatu toit või ka ebapiisav kätepesu võivad eriti Eestist väljapoole reisides tekitada kõhuvaevusi – nii lahtisust kui ka kinnisust. Nende ebameeldivuste ennetamiseks on mõistlik varuda sobivad probiootikumid ning reisikotti pakkida ka söetabletid või –kapslid. Tõsise kõhulahtisuse korral on soovitav kindlasti loperamiidi toimeainega ravimid ligiduses hoida. Nii mööduvad võimalik haigusnähud või ootamatud seedimisprobleemid leebemalt. Mõistlik oleks probiootikumide tarvitamist alustada juba mõned päevad enne eksootilistesse maadesse reisimise algust. See tagab soolestikus normaalse mikrofloora ja seedekulglasse sattunud haigusetekitajad ei pääse nii kergesti löögile.

Magistrali Euroapteegi juhataja Toomas Talving

Haavade hooldus

Aktiivne puhkus võib tähendada nii pikki matku, jalutamist kui ka sportimist, mis võib kaasa tuua erinevaid marrastusi, ville või muid nahakahjustusi. Seega peaks alati kaasas olema naha ja ka haavade desinfitseerimisvahendid, samuti erineva suurusega plaastreid kahjustatud naha katmiseks. Võimalusel võiks apteegist osta kaasa ka jäägeeli, mis on tõhus abivahend kukkumiste, nihestuste ning väiksemate vigastuste leevendamiseks ja paistetuse alandamiseks.

Alati peaks kaasas olema naha ja ka haavade desinfitseerimisvahendid.

Tursete vastu

Pikkadel lennu-, bussi- või ka autoreisidel sundasendis kipuvad paljudel inimestel jalad tursuma. Turseid on alati parem ennetada ning pikalt sundasendis olles, tasub võimaluse korral ennast vahepeal liigutada või muuta asendit. Jalavaevusi nagu tursed, jalgade valulikkus ja halb vereringe, vähendavad ja leevendavad ravisukad, -põlvikud ja -sukkpüksid. Tugisukad peavad olema täpselt parajad, surve jalgadele peab olema tuntav, kuid sukad ei tohi pigistada. Sellised tooted soodustavad venoosset vereringet ja ennetavad turset. Samuti võib kasutada ka turseid alandavaid geele-kreeme või veeniseinu tugevdavad ravimeid-toidulisandeid, sobivaima aitavad soovi korral välja valida apteekrid.

Jalavaevusi nagu tursed, jalgade valulikkus ja halb vereringe, vähendavad ja leevendavad ravisukad, -põlvikud ja -sukkpüksid.

Kaitse päikese vastu

Põhjamaiste inimeste nahk ei ole harjunud pideva päikesekiirgusega ning vajab seetõttu erilist hoolt, et vältida päikesepõletust ja naha kahjustumist. Seetõttu tuleb kogu reisi ajal väljas viibides kasutada päikesekaitsekreemi -pulka või -spreid, mille faktor oleks vähemalt 20. Õrnale nahale tuleks kasutada kõrgema, 30-50 päikesefaktoriga kreemi. Lastele oleks mõistlik kaasa varuda veekindlad päikesekreemid, et muretult vees hullata ja nahka piisavalt kaitsta. Kui siiski aga on päike juba liiga teinud, siis võiks reisikotis olla ka jahutav päikesejärgne geel, mis rahustab nahka ja leevendab põletust.

Lastele oleks mõistlik kaasa varuda veekindlad päikesekreemid, et muretult vees hullata ja nahka piisavalt kaitsta.

Kui endal läheb õigete ravimite või haavahooldusvahendite leidmine keeruliseks, saab alati läbi minna apteegist ning paluda apteekril kõik vajalik lähtuvalt reisi sihtpunkti eripäradest ning pereliikmete vanusest kokku komplekteerida. Lisaks käsimüügivahenditele ei tohiks maha unustada ka arsti poolt kirjutatud ravimeid, mis puhkuse elevuses võivad ununeda. Need ravimid peaksid olema alati ja igal pool kaasas ning ka allergikud peaksid oma ravimid alati käeulatuses hoidma.

Head Uudised GoodNews