1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 5 ajakasutamise nippi, mis aitavad suve maksimaalselt nautida
5 ajakasutamise nippi, mis aitavad suve maksimaalselt nautida

5 ajakasutamise nippi, mis aitavad suve maksimaalselt nautida

Suvi! Kas poleks mitte toredam veeta see kontori asemel hoopis rannas, metsas või maakodus? Õnneks on lihtsate nippide abil võimalik oma suvised tööpäevad palju efektiivsemaks muuta nii, et jääb rohkem aega perele.

Millised ajakasutamise nipid aitavad elu mugavamaks ja produktiivsemaks muuta? Nii, et igasse päeva oleks võimalik ka pärast tööd planeerida kvaliteetset pereaega, pühendada aega iseendale ja sõpradele.

1. Alusta suvel oma päeva varem

Suvel, mil päike tõuseb juba kell neli, on oluliselt lihtsam varakult ärgata kui talvel. Hommikuvaikuses on hea planeerida päeva ja teha esimesi tööülesandeid. Näiteks Duke´i Ülikooli professori Dan Ariely uuringust selgus, et inimesed on üldjuhul kõige produktiivsemad kahe tunni vältel pärast ärkamist. Kui sul on võimalik need kaks tundi tööd teha, suudad kiiremini vajalikud asjad ära teha, sest välised segajad puuduvad.

Tõsi, on ka inimesi, kes usuvad, et kõige parem tööaeg on neil just õhtul. Et mõista, kumb inimene oled – hommiku-või õhtu – jälgi ennast ühe töönädala jooksul ja pane kirja, millele Sinu aeg kulus. Pane kirja kõik kohtumised; aeg, mis kulus tööülesannete täitmiseks ja sotsiaalmeediale. Pane kirja ka see, mil tundsid, et oled kõige produktiivsem. Selle põhjal saad leida oma „tippaja.“ Kõige suuremat vaimset pingutust nõudvad ülesanded tasuks jätta iseenda tippajaks.

2. Planeeri oma päev tükkidena

Võib kõlada küll iseenesestmõistetavana, kuid kõik algab õigest planeerimisest. Mõtle igal hommikul läbi oma järgmine päev. Hea oleks, kui saaksid kirja panna eeldatava päevakava, märkides üles, kui palju mingid ülesanded aega võiksid võtta. Võimalusel planeeri oma päev tükkidena ehk grupeeri ühesugused tegevused päevaplaanis. Vähem oluline pole ka see, et oskaksid õigel ajal magama minna. Lugedes edukate inimeste lugusid, kohtab neist mitmetes seda, et edukad inimesed läksid mõistlikul ajal magama ja ärkasid varakult. Unepuuduse all kannatajad pole just kõige produktiivsemad …

3. Lae alla mobiilipank

Tee lihtsalt üks samm – lae alla mobiilipank ja hakka seda kasutama. Miks see kasulik on? Sest see muudab Sinu elu niivõrd palju lihtsamaks ja kiiremaks. Mobiilipangast jõuavad maksed kohale vaid mõne hetkega, kontojäägi nägemiseks piisab vaid ekraani raputamisest ja raha küsimine pole veel kunagi nii lihtne olnud. Kui aga juhtud pangakaardi kaotama, siis saad kaardi blokeerida ja taasaktiveerida samuti otse mobiilipangast.

See võimaldab oma rahaasjadel reaalajas silma peal hoida. Kas sõber ikka kandis laenusumma tagasi? Või kas müüki pandud kõrvaklappide eest on raha juba laekunud? Kas ajakirja tellimuse eest sai e-arve makstud? Mobiiliteavitused annavad Sulle koheselt märku, kui kontol toimub liikumine ning seejärel saad juba mobiilipangast täpsemalt järgi vaadata, mis kontol toimus.

4. Ära lase sotsiaalmeedial oma tööpäeva üle võtta

Suvel, mil nii mõnigi kolleeg või sõber puhkab, on lihtne end tööpäeval sotsiaalmeediasse ära kaotada. Kui sul on tööülesanded, mis vajavad kogu tähelepanu, siis võimalusel ära vaata selle vältel saabuvaid e-kirju ega telefoniekraani. Pane kinni kõikvõimalikud segajad – sotsiaalmeedia, saabuvad kirjad ja raadio. Lülita välja ka see aknake, mis iga kord sulle sõnumi otse ekraanile viskab. Kui Sinu amet ei nõua just ülikiiret reageerimist e-mailidele, siis planeeri igasse päeva eraldi ajad, mil loed kirju ja vastad neile.

5. Osta toidukaubad e-poest või telli toidukott poodi

Enamik toidukaupluseid pakub võimalust toidukraam e-poest koju tellida või lasta endale kokku pakkida ning koduteel poest peale võtta. Mõlemal juhul on ostu eest võimalik tasuda mobiiliäpiga. See aitab säästa nii aega kui raha, sest näljasena pärast tööpäeva supermarketi riiulite vahel uidates teeme tihtipeale oste, mida tingimata ei vaja. Muide, makseid saab teha ka otse krediitkaardi kontolt.

Head Uudised GoodNews