1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. 100 tundi Berliinis
100 tundi Berliinis

100 tundi Berliinis

100 tundi BerliinisBerliin seostub paljude ajaloosündmuste, isikute, paikade ja kõige muuga. Tänapäevane Berliin on paik, mis elab tulevikus, kuid näitab julgelt ka oma kohati päris tumedat minevikku. Berliinlased ise on väga lahedad ja ajaga kaasas käivad inimesed, kes on alati rõõmuga nõus ka eksinud turisti aitama. Berliinis on näha ja teha nii palju, et ühte blogiartiklisse on seda raske kokku panna. Väike tükike aga mahub just parajalt.

Vaatamist väärt 

Berliinist leiab kümneid, sadu, isegi tuhandeid vaatamisväärsusi, mida kindlasti külastada tasub. Siin on vaid paar näidet, mida lisada näiteks legendaarsetele Brandenburgi väravatele ja Charlottenburgi lossile.

Berliinis on kokku 180 muuseumi. Neist 5 asub maailmakuulsal Muuseumisaarel. UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse kuuluvad muuseumid on tõesti külastamist väärt. Saarelt leiab Alte Nationalgalerie, mis on koduks mõningatele parimatele näidetele 19. sajandi kunstist. Samuti on saarel Pergamoni muuseum, kus saab tutvuda antiikaja arhitektuuriga. Kirsiks tordil on imekaunis Pergamoni linna altar. Võime omast kogemusest öelda, et näiteks see võtab sõnatuks!

Altes Museumis on välja pandud Kreeka, Rooma ja Etruski kunstiteosed ning skulptuurid. Neues Museum on koduks Egiptuse muuseumise, kust leiab ka kuninganna Neferiti büsti. Viimasena leiab saarelt Bode muuseumi, kus saab tutvuda bütsantsiaja kunstiga. Saare kõik muuseumid on avatud teisipäevast pühapäevani, hommikul 10st kuni õhtul 6ni. Sissepääs maksab 12 € ning see hõlmab kõiki viit muuseumi.

Saksamaa üks tähtsamaid hooneid on kindlasti parlamendihoone Reichstag. Selle katusel kõrguv suur klaaskuppel pakub imeilusaid vaateid Berliinile ja hoonet ennast ümbritsevale alale. Silma saab peale visata ka majale, kus töötab liidukantsler Angela Merkel. Reichstagi saab seestpoolt kaema minna tasuta ja iga päev kella 8st hommikul kuni keskööni, sissepääs suletakse kell 10 õhtul.

Berliini teletorn on koht, kust saab kõige parema ülevaate sellest, kui suur ja mitmekülgne on Berliin. Linna ida osas asuv torn on 368 m kõrge, kuid külastajad pääsevad vaid vaateplatvormile, mis asub 204 m kõrgusel. Vaateplatvormi teisel korrusel asub keerlev kohvik, kus saab kohvitassi taga teha linnale peale 360 ringi ilma kordagi toolilt tõusmata. Torn on avatud iga päev, olenevalt aastaajast kella 9st hommikul kuni südaööni. Täiskasvanutele maksab sissepääsupilet u 9,50 € ja lastele u 4,50 €.

Wannsee villa on judinaid tekitav meeldetuletus linna ja Saksamaa üleüldisest tumedast minevikust. Tegemist on paigaga, kus 1942. aastal istusid maha natsistid ja saksa industrialistid, et arutada „juutide küsimust“ ning kus tehti otsus alustada genotsiidiga. Tänapäeval on villa muudetud muuseumiks, mis jutustab külastajatele loo just sellest koosolekust, mis muutis Euroopat. Muuseum on avatud iga päev, kella 10st hommikul kuni 6ni õhtul ning sissepääsu eest keegi maksma ei pea.

Kõhu täiteks 

Berliin on üks nendest linnadest, millel on ainult sellele omased nn delikatessid, näiteks karrivorst ja Döner kebab. Kui, aga lõunal või õhtul on tahtmist maha istuda, siis siin on mõningad soovitused.

Restoran nimega Ampelmann asub ajaloolise raudteesilla all, mis tähendab, et nälga kustutades sõidab pea kohalt üle ka S-Bahn (mis omast kogemusest öeldes ei segagi nii väga, kui arvaks). Restorani väliterrassilt avanevad kaunid vaated Spree jõele, mis asub kohe restorani kõrval. Tegemist on keskmise hinnatasemega restoraniga, kus pearoog maksab umbes 14 €. Soovitatav on laud ette broneerida, sest tegemist on populaarse paigaga.

Türgi köögi proovimiseks võib külastada Falafel UFO restorani. Tegemist on mõistliku hinnaklassiga restoraniga, kus saab proovida pea kõiki Türgile omaseid roogasid. Pearoa saab kätte alla 12 €. Restoran asub Oderberger Straße nurgal.

Berliini kesklinnas asuv DDR restoran pakub oma klientidele roogasid riigist, mida enam ei ole ehk teisisõnu ajalugu. Tegemist on DDRi muuseumiga ühenduses oleva restoraniga, kus saab proovida mitmeid kunagisele Ida-Berliinile omaseid toite, sealhulgas ka kuulsat karrivorsti. Pearoa saab restoranis kätte alla 13 €ga.

Öö on asju 

Berliin on üks Euroopa parima ööeluga suurlinnu. Klubisid, baare, lounge ja pubisid leiab igalt tänavanurgalt ja igale maitsele.  Üks edevamaid paiku, kus kokteile juua on kindlasti 40 Seconds. Nimi tuleb muide sellest, kui kaua võtab liftil aega esimeselt korruselt kaheksandale jõudmiseks. Klubist avanevad imekaunid vaated Berliinile ja ka klubi sisemus ei jäta kedagi külmaks.

Kui nimetada maailmakuulsad nimed nagu Herbie Hancock, Diana Krall ja Till Brönner, siis on summaks üks Berliini populaarsemaid jazz-klubisid A-Trane. Tõeliselt mõnusa atmosfääriga koht, mis ei ole ka väga suur.

Kahekorruselise Watergate klubi suurimaks tõmbenumbriks on täielikult klaasist tehtud esifassaad. See tähendab, et tantsupõrandal jalga keerutades võib samal ajal silma peal hoida ka kõrval voolaval Spree jõel. Klubi kavast leiab tihti maailmakuulsaid klubimuusika Djsid.

Lastega reisides 

Lastega Berliini külastades võib kindel olla, et igav seal ei hakka. Seda kinnitab ka linna moto „Igavuseks pole aega”. Linnast leiab ka mitmeid mänguplatse, kus vanemad saavad hetkeks aja maha võtta ja lapsed mänguplatsil hullata.

Kõige populaarsemaks paigaks pere pisematele on kindlasti Berliini loomaaed. 1844. aastast tegutsev loomaaed on üks maailma vanemaid ja suuremaid.
Loomaaia juurde kuulub ka veemaailm, kus saab tutvuda erinevate veeelukatega. Loomaaed on avatud iga päev, olenevalt aastaajast kella 9st hommikul kuni 5ni õhtul. Täiskasvanute piletihind on u 12 €, lastel 6 € ja perepilet u 20 €. Pilet kehtib sisenemiseks kas loomaaeda või veemaailma. Saadaval on ka kombineeritud piletid.

MACHmit! Muuseum asub endises kirikus ning sobib lastele vanuses 4-12 eluaastat. Tegemist on interaktiivse ning lapsi tegevusele kutsuva muuseumiga. Ajalooline seebitöökoda, peeglituba, prinditöökoda ja paljud töötoad pakuvad tegevust mitmeteks tundideks.

Transport 

Berliini uus lennujaam pidi küll avatama juba selle aasta septembris, kuid kahjuks peab veel pea üheksa kuud ootama. Seniks on Berliini lendajate sissepääsuks Schönefeldi või Tegeli lennujaamad. Tegeli lennujaamast saab mugavalt kesklinna bussiga, millel tähis TXL. Pilet maksab 2.50 € ning kesklinnast sõidab lennujaama umbes pool tundi, olenevalt liiklusest. Schönefeldi lennujaamast kesklinna saamiseks tuleks istuda S-Bahni peale, mille pilet maksab u 3 €. Kummastki lennujaamast taksoga kesklinna sõidu peale tuleks arvestada umbes 25 € väljaminekuga.

Üks asjalik asi on Berlin Welcome Card, mis annab õiguse kasutada linna ühistransporti, soodustusi erinevate vaatamisväärsuste juures ja palju muud. Kaart on jagatud erinevate tsoonide vahel ning kestuste vahel. Näiteks on olemas 48h, 72h ja 5 päeva kaarte. Kõiki neid saab osta ka Estravelist. Näiteks 48h kaart tsoonides AB (k.a Tegeli lennujaam) maksab täiskasvanule umbes 18 €.

Soovitused on kokku pandud GTA Travel Guide’i järgi.

Lisainfot leiab SIIT!

Estravel

Head Uudised GoodNews