1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 10 NÕUANNET! Kuidas teha paremaid portreefotosid?
10 NÕUANNET! Kuidas teha paremaid portreefotosid?

10 NÕUANNET! Kuidas teha paremaid portreefotosid?

Käes on puhkuste aeg, mil külastatakse uusi kohti, kogetakse tundmatuid kultuure ning kohatakse uusi inimesi, kellel on oma meeldejäävad lood. Parim viis nende lugude salvestamiseks on portreede tegemine, mis on samas ka üks keerulisemaid fotograafia vorme. Isegi hea tööriistaga, nagu Huawei P seeria telefon, mille kaameral on erilised portreerežiimid, tasub teada tähtsaimaid nippe ja võimalusi.

Loomulikkus

Pilkupüüdvate portreefotode tegemiseks tuleb jälgida, et need oleks loomulikud. Modellilt ei tuleks nõuda, et ta mängiks kedagi teist või sätiks end ainult fotograafi ootuste järgi, vaid tuleks anda talle piisavalt vabadust, et tabada hetk, mil ta on täielikult tema ise. Ka vaatajad märkavad ning hindavad seda.

Poosid

Pea kallutamine, käte asend, modelli pilgu suund, õlad – kõik need elemendid võivad täielikult muuta pildi iseloomu ja sõnumit. Fotograafiaga algust tehes on kasulik teiste fotograafide töödega tutvumine, et leida häid nippe ja inspireerivaid poose, mida hiljem fotosessioonidel katsetada parimate leidmiseks. See võimaldab hiljem modelle sujuvamalt suunata.

Kompositsioon

Igal fotosessioonil tuleb leida parim raamistus ja kompositsioon vastavalt modellile, olukorrale ja valgusele. Pole vaja kasutada ainult tüüpilist võtet, kus keskel paiknev modell hõivab 3/4 pildist, vaid tasub katsetada ka asümmeetriliste kompositsioonide ning tühjade kohtadega.

Vastandvärvid

Portree on kunstivorm, mis suunab vaataja pilgu ühele objektile – modelli näole. Kui on võimalik valida, kus pildistamine toimub, on soovituslik valida selline taust ja seejärel modellile riietus, mis oleksid vastandvärvides, et luua pilkupüüdev tulemus.

Pärastlõunane valgus

Pole mingi saladus, et fotograafia on tegelikult valguskunst. Portreede, nagu ka teiste fotograafiavormide puhul, on parim kasutada loomulikku valgust. Selleks pole parim valgus erk ja tugev lõunavalgus, vaid hoopis hilise pärastlõuna pehme ja hajusam valgus.

Väike teravussügavus

Portree on intiimne foto, kus mängib rolli ka kaugus modelli ja vaataja vahel. Seda tunnetust aitab luua väikese sügavusteravuse kasutamine, mis tagab teravalt fookuses oleva modelli näo tugevalt udustatud taustal. Huawei P seeria telefonide nn bokeh efektiga saab sellise tulemuse lihtsalt ja mugavalt luua.

Suhtlemine

Hoolimata sellest, kas eesmärk on saavutada loomulik tulemus või täiuslik poos, tuleb tagada, et inimene, kes koos fotograafiga töötab, tunneb end mugavalt. Seega tuleks modelliga suhelda, pakkuda talle lõõgastumiseks näiteks teed, anda talle soovitusi ja suuniseid ning kirjeldada talle fotosessiooni ideed ja kuulata, missugused ideed tal on.

Peegeldi

See fotograafidele oluline aksessuaar on ka portreesid tehes asendamatu, kuna see tekitab lisavalgust, valgustab pimedaid kohti, pehmendab valgust (valge peegeldi) ning lisab sooje (kuldne peegeldi) või külmi (hõbedane peegeldi) toone modelli näole. Peegeldit saab väga lihtsalt ise teha, kasutades polüstüreenvahtu, paksul paberil kalendritagust või liimides pappkastile alumiiniumfooliumit.

Fookus silmadel

Tehes suure avaga pilte on fookuskaugus väga väike, mis on küll hea uduse tausta loomiseks, ent mistõttu võib fookus kergelt valesse kohta sattuda. Portreede puhul peaks lähivõtte puhul fookus olema modelli silmadel ning laiema võtte puhul modelli näol. Seetõttu on autofookuse kasutamise asemel parem määrata fookus käsitsi.

Taskulamp päikesevalguses

Olukorras, kus puudub peegeldi, aga on vaja tasakaalustada modellile näole tugevaid varje tekitavat erksat valgust, võib kasutada taskulampi. See täidab varjulised alad valgusega ning pehmendab näole langevat valgust.

Korralikud lisaseadmed telefonile aitavad paremini valmistuda seiklusteks, et oleks võimalik luua parimaid puhkusemälestusi. Seetõttu on Huaweil käimas eriline kampaania, mille raames saavad kõik, kes ostavad endale valitud Huawei nutitelefoni, tasuta kingituseks lisaseadme: Huawei käsistatiiv/statiivi, Huawei akupanga või Huawei SuperCharge autokiirlaadija.

Head Uudised GoodNews